श्री हनुमान चालीसा | Shri Hanuman Chalisa

Hindi Kavita

श्री हनुमान चालीसा  | Shri Hanuman Chalisa
Hanuman Chalisa Hindi & English Lyrics

sr-hanuman-chalisa

श्री हनुमान : भगवान शिव (Lord Shiv) के 11वें रुद्रावतार भगवान हनुमान (Hanuman Ji) जी ऐसे देवता है जो कलयुग में भी धरती पर विराजमान हैं। श्रीराम (Shri Ram) भक्त हनुमान जी को माता सीता ने अमरता का वरदान दिया था। कलयुग में हनुमान (Hanuman) अकेले ऐसे देव हैं जो पूजा अर्चना से  बहुत जल्दी प्रसन्न हो जाते हैं और भक्तों के सारे संकट दूर कर देते हैं। हनुमान जी को प्रसन्न करने का एकमात्र उपाय है हनुमान चालीसा (Hanuman chalisa) हनुमान जी की आरती (Hanuman aarti ),  बजरंग बाण (Bajrang Baan), व संकटमोचन हनुमाष्टक (Sankat mochan hanuman ashtak) का पाठ, जो भक्त नियमित रूप से हनुमान चालीसा (Hanuman chalisa) का पाठ करता है उसे भूत प्रेत और बुरी शक्तियां परेशान नहीं करती और उसकी हर प्रकार की मनोकामना पूर्ण हो जाती है।

hanuman chalisa, hanuman chalisa lyrics,

हनुमान चालीसा और उसके फायदे (Benefits of Hanuman Chalisa)

गोस्वामी तुलसी दास जी ने हनुमान चालीसा (Hanuman Chalisa) की रचना की थी। माना जाता है कि गोस्वामी तुलसीदास (Goswami tulsidas) को श्रीरामचंद्र और भगवान हनुमान जी ने साक्षात दर्शन दिए थे। माना जाता है कि हनुमान चालीसा (Hanuman chalisa) स्तुति सिद्ध है यानी इसको पढ़ने मात्र से भक्तों के सभी प्रकार के कष्ट दूर होकर वह भवसागर से पार हो जाता है।

क्या लिखा है हनुमान चालीसा (Hanuman chalisa) में।  

चालीस चौपाइयों में तुलसीदास जी ने हनुमान (Hanuman) जी की स्तुति की है, इसमें उन्होंने हनुमान जी के नख से शिख का वर्णन किया है। बताया जाता है कि हनुमान जी से ही प्रेरणा लेकर गोस्वामी तुलसीदास (Goswami tulsidas) जी को श्रीरामचंद्र जी के दर्शन हुए थे। हनुमान चालीसा में में तुलसीदास जी ने हनुमान जी के बालों से लेकर रंग रूप तक का वर्णन किया है और उन्होंने हनुमान जी को श्रीराम का सबसे बड़ा भक्त बताया है। हनुमान चालीसा में तुलसीदास जी ने बताया है कि हनुमान जी की कृपा से क्या क्या प्राप्त हो सकता है। हनुमान चालीसा में चालीस छंद होते हैं जिस कारण इसे चालीसा कहा जाता है। यदि कोई भी जातक इसका पूर्ण पाठ करता है तो उसे चालीसा पाठ कहा जाता है। माना जाता है कि जो भी जातक हनुमान चालीसा का नित्य पाठ करता है उसे शनिग्रह और साढ़े साती के कष्ट नहीं झेलने पड़ते।
(nextPage)

shri hanuman chalisa,hanuman chalisa in hindi,

श्री हनुमान चालीसा | Shri Hanuman chalisa
।।दोहा।।

श्री गुरु चरण सरोज रज, निज मन मुकुर सुधार |
बरनौ रघुवर बिमल जसु , जो दायक फल चारि |

बुद्धिहीन तनु जानि के , सुमिरौ पवन कुमार |
बल बुद्धि विद्या देहु मोहि हरहु कलेश विकार ||

।।चौपाई।।

जय हनुमान ज्ञान गुन सागर।, जय कपीस तिहुं लोक उजागर।। 
रामदूत अतुलित बल धामा।, अंजनि-पुत्र पवनसुत नामा।।
 
महाबीर बिक्रम बजरंगी।, कुमति निवार सुमति के संगी।। 
कंचन बरन बिराज सुबेसा।, कानन कुंडल कुंचित केसा।।
 
हाथ बज्र औ ध्वजा बिराजै।,कांधे मूंज जनेऊ साजै। 
संकर सुवन केसरीनंदन।, तेज प्रताप महा जग बन्दन।।
 
विद्यावान गुनी अति चातुर।, राम काज करिबे को आतुर।।
 प्रभु चरित्र सुनिबे को रसिया।,राम लखन सीता मन बसिया।।
 
सूक्ष्म रूप धरि सियहिं दिखावा।, बिकट रूप धरि लंक जरावा।। 
भीम रूप धरि असुर संहारे।, रामचंद्र के काज संवारे।।
 
लाय सजीवन लखन जियाये।, श्रीरघुबीर हरषि उर लाये।। 
रघुपति कीन्ही बहुत बड़ाई।, तुम मम प्रिय भरतहि सम भाई।।
 
सहस बदन तुम्हरो जस गावैं।, अस कहि श्रीपति कंठ लगावैं।। 
सनकादिक ब्रह्मादि मुनीसा।, नारद सारद सहित अहीसा।।
 
जम कुबेर दिगपाल जहां ते।, कबि कोबिद कहि सके कहां ते।।
तुम उपकार सुग्रीवहिं कीन्हा।, राम मिलाय राज पद दीन्हा।।
 
तुम्हरो मंत्र बिभीषन माना।, लंकेस्वर भए सब जग जाना।। 
जुग सहस्र जोजन पर भानू।, लील्यो ताहि मधुर फल जानू।।
 
प्रभु मुद्रिका मेलि मुख माहीं।, जलधि लांघि गये अचरज नाहीं।।
दुर्गम काज जगत के जेते।, सुगम अनुग्रह तुम्हरे तेते।।
 
राम दुआरे तुम रखवारे।, होत न आज्ञा बिनु पैसारे।। 
सब सुख लहै तुम्हारी सरना।, तुम रक्षक काहू को डर ना।।
 
आपन तेज सम्हारो आपै।, तीनों लोक हांक तें कांपै।।
 भूत पिसाच निकट नहिं आवै।, महाबीर जब नाम सुनावै।।
 
नासै रोग हरै सब पीरा।, जपत निरंतर हनुमत बीरा।। 
संकट तें हनुमान छुड़ावै।, मन क्रम बचन ध्यान जो लावै।।
 
सब पर राम तपस्वी राजा।, तिन के काज सकल तुम साजा। 
और मनोरथ जो कोई लावै।, सोइ अमित जीवन फल पावै।।
 
चारों जुग परताप तुम्हारा।, है परसिद्ध जगत उजियारा।।
साधु-संत के तुम रखवारे।, असुर निकंदन राम दुलारे।।
 
अष्ट सिद्धि नौ निधि के दाता।, अस बर दीन जानकी माता।। 
राम रसायन तुम्हरे पासा।, सदा रहो रघुपति के दासा।।
 
तुम्हरे भजन राम को पावै।, जनम-जनम के दुख बिसरावै।।
अन्तकाल रघुबर पुर जाई।, जहां जन्म हरि-भक्त कहाई।।
 
और देवता चित्त न धरई।, हनुमत सेइ सर्ब सुख करई।। 
संकट कटै मिटै सब पीरा।, जो सुमिरै हनुमत बलबीरा।।
 
जै जै जै हनुमान गोसाईं।, कृपा करहु गुरुदेव की नाईं।।
जो सत बार पाठ कर कोई।, छूटहि बंदि महा सुख होई।।
 
जो यह पढ़ै हनुमान चालीसा।, होय सिद्धि साखी गौरीसा।।
 तुलसीदास सदा हरि चेरा।, कीजै नाथ हृदय मंह डेरा।।

।।दोहा।।

पवन तनय संकट हरन मंगल मूरति रूप |
राम लखन सीता सहित हृदय बसहु सुर भूप ||
(nextPage)

Hanuman Chalisa Lyrics In English

॥Doha॥

Shri Guru Charan Saroj Raj, Nij Man Mukuru Sudhaar।
Barnau Raghubar Bimal Jasu, Jo Daayak Phal Chaar॥
Buddhiheen Tanu Jaanike, Sumirau Pavan-Kumaar।
Bal Buddhi Vidya Dehu Mohi, Harahu Kalesh Vikaar॥

॥ Chaupai ॥

Jai Hanuman Gyaan Gun Sagar। Jai Kapis Teehun Lok Ujaagar॥
Ram Doot Atulit Bal Dhama। Anjani-Putra Pavansut Nama॥
Mahavir Bikram Bajrangi। Kumati Nivaar Sumati Ke Sangi॥
Kanchan Varan Viraaj Subesa। Kaanan Kundal Kunchit Kesha॥

Haath Bajra Aau Dhwaja Biraaje। Kaandhe Moonj Janeu Saaje॥
Sankar Suvan Kesarinandan। Tej Prataap Maha Jag Bandan॥
Vidyabaan Guni Ati Chaatur। Ram Kaaj Karibe Ko Aatur॥
Prabhu Charitra Sunibe Ko Rasiya। Ram Lakhan Sita Man Basiya॥

Sukshma Roop Dhari Siyahin Dikhawa। Vikat Roop Dhari Lanka Jarawa॥
Bheem Roop Dhari Asur Sanhaare। Ramchandra Ke Kaaj Sanwaare॥
Laaye Sajivan Lakhan Jiyaaye। Shri Raghubeer Harashi Ur Laaye॥
Raghupati Keenhi Bahut Badai। Tum Mam Priy Bharat Hi Sam Bhai॥

Sahas Badan Tumhro Jas Gaavein। As Kahi Shripati Kanth Lagavein॥
Sankadik Bramhadi Munisha। Narad Sarad Sahit Ahisa॥
Yam Kuber Digpaal Jahan Te। Kavi Kobid Kahi Sake Kahaan Te॥
Tum Upkaar Sugreevhin Kinha। Ram Milaaye Raajpad Dinha॥

Tumhro Mantra Vibhishan Maana। Lankeswar Bhaye Sab Jag Jana॥
Yug Sahastra Jojan Par Bhaanu। Lilyo Taahi Madhur Phal Jaanu॥
Prabhu Mudrika Meli Mukh Maahi। Jaldhi Laanghi Gaye Achraj Naahi॥
Durgam Kaaj Jagat Ke Jete। Sugam Anugraha Tumhre Tete॥

Ram Dooare Tum Rakhwaare। Hoat Na Aagya Binu Paisare॥
Sab Sukh Lahai Tumhari Sharna। Tum Rakhshak Kaahu Ko Darna॥
Aapan Tej Samharo Aapai। Teeno Lok Haank Te Kaanpen॥
Bhoot Pisaach Nikat Nahi Aave। Mahabir Jab Naam Sunave॥
Naasai Rog Harai Sab Peera। Japat Nirantar Hanumat Beera॥

Sankat Te Hanuman Chhoodave। Man Krama Vachan Dhyaan Jo Laave॥
Sab Par Raam Tapasvi Raja। Tin Ke Kaaj Sakal Tum Saaja॥
Aur Manorath Jo Koi Laave। Soi Amit Jivan Phal Paave॥
Chaaro Yug Partaap Tumhara। Hai Parsiddh Jagat Ujiyara॥

Saadhu Sant Ke Tum Rakhwaare। Asur Nikandan Ram Dulaare॥
Asht Siddhi Nau Nidhi Ke Daata। As Var Deenhi Janki Maata॥
Ram Rasayan Tumhre Paasa। Sada Raho Raghupati Ke Daasa॥
Tumhre Bhajan Ram Ko Bhaave। Janam Janam Ke Dukh Bisraave॥

Antakaal Raghubar Pur Jaayee। Jahan Janam Hari-Bhakt Kahayee॥
Aur Devta Chitt Na Dharayi। Hanumat Sei Sarb Sukh Karayi॥
Sankat Kate Mite Sab Peera। Jo Sumirai Hanumat Balbira॥
Jai Jai Jai Hanuman Gosaai। Kripa Karahun Gurudev Ki Naai॥
Jo Sat Baar Paath Kar Koi। Chhootahin Bandi Maha Sukh Hoyi॥
Jo Yah Padhe Hanuman Chalisa। Hoye Siddhi Saakhi Gaurisa॥
Tulsidas Sada Harichera। Kije Naath Hridaya Mahn Dera॥

॥ Doha ॥

Pavantanaye Sankat Haran, Mangal Moorati Roop।
Ram Lakhan Sita Sahit Hridaya Basahu Soor Bhoop॥

॥Shree Hanuman Chalisa॥

आईये "श्री हनुमान चालीसा" विडियो देखकर आनंद लेते है। 


 

Tag: hanuman chalisa,hanuman chalisa lyrics,shri hanuman chalisa, hanuman chalisa pdf,hanuman chalisa in hindi,hanuman chalisa hindi,hariharan shree hanuman chalisa,hanuman chalisa song,hanuman chalisa in hindi pdf,hanuman chalisa in english,hanuman chalisa lyrics in hindi,hanuman chalisa lyrics hindi,jai hanuman chalisa,shree hanuman chalisa,hanuman chalisa lyrics in english,jai hanuman chalisa lyrics in hindi,

(getButton) #text=(Indian festival) #icon=(link) #color=(#2339bd)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Check Now
Accept !